Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Αθλιες φήμες για τον Μίκη!


της ΧΡΥΣΑΣ ΔΟΤΣΙΟΥ

«Είναι στο σπίτι του και είναι μια χαρά». Με αυτή τη σαφή και κατηγορηματική φράση οι άνθρωποι από το περιβάλλον του Μίκη Θεοδωράκη διέψευσαν την άθλια φημολογία που κυκλοφόρησε χθες με ταχύτητα φωτός και ήθελε τον μεγάλο μας συνθέτη να μην είναι καλά στην υγεία του. Οχι μόνο δεν συμβαίνει κάτι δυσάρεστο, αλλά ο... αιώνια έφηβος Μίκης ετοιμάζεται να γιορτάσει τα γενέθλιά του με μια συναυλία που θα γίνει στα Εξαμίλια Κορινθίας την Τετάρτη 29 Ιουλίου. Την εκδήλωση διοργανώνει η Λαϊκή Ορχήστρα που φέρει το όνομά του και θα είναι αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο. Ο μεγάλος μας συνθέτης συμπληρώνει φέτος 84 χρόνια ζωής.

«Αθλιότητες». Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τις φήμες που κυκλοφόρησαν χθες σχετικά με τον Μίκη Θεοδωράκη και σκόρπισαν ανησυχία και πανικό όχι μόνο στους δικούς του ανθρώπους, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Κατά μυστήριο τρόπο χθες το πρωί διέρρευσαν από παράλληλες πηγές πληροφορίες πως ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης έχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε κι εμείς τι συνέβη και από πού διέρρευσαν τέτοιες ψευδείς πληροφορίες. Μας κατατρόμαξαν ακόμη κι εμάς» είπαν στην «Espresso» άνθρωποι που ζουν και εργάζονται κοντά στον συνθέτη. Το τηλέφωνο στο σπίτι του αλλά και στα γραφεία της Ορχήστρας χτυπούσε ασταμάτητα. Ολοι καλούσαν για να ρωτήσουν τι συμβαίνει και αν είναι αλήθεια αυτό που άκουσαν.

Ο Μίκης Θεοδωράκης γιορτάζει κάθε χρόνο τα γενέθλιά του έχοντας γύρω του πάρα πολύ κόσμο: από την οικογένειά του και τους συνεργάτες του μέχρι τους απλούς ανθρώπους που τον αγαπούν βαθιά και θαυμάζουν τη μουσική του και την προσωπικότητά του. Το σπίτι στον περιφερειακό του λόφου του Φιλοπάππου είναι πάντα ανοιχτό για τους αγαπημένους φίλους -και είναι πάρα πολλοί- που τηλεφωνούν, στέλνουν λουλούδια και ευχές. Ο συνθέτης τα τελευταία χρόνια, λόγω της επιβαρημένης υγείας του, δεν μετακινείται τα καλοκαίρια στο εξοχικό της οικογένειας στο Βραχάτι. Γιορτάζει τα γενέθλιά του στην Αθήνα με τη σύζυγό του Μυρτώ, τα παιδιά του, τον Γιώργο και τη Μαργαρίτα, και τα έξι εγγόνια του, τα τέσσερα αγόρια της κόρης του και την κόρη του γιου του, Μυρτώ. Τα δύο μάλιστα από τα αγόρια της Μαργαρίτας συμμετέχουν ως μουσικοί στην ορχήστρα, την οποία διευθύνει η μητέρα τους.

Καθισμένος στην αναπαυτική πολυθρόνα του από το δωμάτιο που βλέπει την Ακρόπολη σαν πίνακα ζωγραφικής, διαβάζει, ακούει μουσική και αναλογίζεται όλα όσα πέρασε στη ζωή του. Τα εγγόνια του του χαρίζουν τις πιο τρυφερές στιγμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: