Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Η Κεντροδεξιά πολυκατοικία, μια ομοσπονδία πολιτικών τζακιών

Γράφει ο Πέτρος Χασάπης

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια επίπλαστη περιφερειακή κινητικότητα γύρω από την επανασυγκρότηση της λεγόμενης Κεντροδεξιάς πολυκατοικίας, η οποία κινητικότητα προβάλλεται από τα κεθεστωτικά ΜΜΕ στο έπακρον, χωρίς όμως αυτό να ενδιαφέρει τον βασικότερο ένοικο αυτής της λεγόμενης πολυκατοικίας, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία. Όμως για να αντιληφθούμε τι παίζεται ακριβώς, θα πρέπει πρώτα να πούμε μερικά πράγματα με το όνομά τους.

Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν, από της ιδρύσεώς της μέχρι την 29-11-2009, δεν υπήρξε ποτέ ένα κόμμα ιδεολογικής καθαρότητας με σαφή στρατηγικό στόχο για μια συγκεκριμένη κοινωνική μορφή. Υπήρξε πάντα μια ομοσπονδία πολιτικών τζακιών, σε αγαστή συνεργασία με τα κρατικοδίαιτα παράσιτα του τόπου και από κάτω ένας εσμός συγγενών, κουμπάρων, φίλων και διαφόρων σαλταδόρων. Τα πολλά φωτεινά μυαλά που διέθετε η παράταξη, αποβάλλονταν από το οικογενειοκρατικό σύστημα και δεν...
προωθούνταν. Τα δε απλά κομματικά μέλη, τα είχαν σταβλισμένα στο "μαντρί" μόνο για να χειροκροτούν και να κάνουν συνεστιάσεις.

Αυτή η ομοσπονδία των πολιτικών τζακιών, ουδόλως είχε ιδεολογικές ανησυχίες ή ευρύτερες κοινωνικές ευαισθησίες. Μοναδικός της στόχος ήταν η διατήρηση μιας κλειστής κληρονομικής πολιτικής ελίτ, που εξασφάλιζε, μεταξύ ημετέρων, την απόλαυση των προνομίων της εξουσίας. Η ομοσπονδία αυτή των πολιτικών τζακιών, όσο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν στην αντιπολίτευση έβαζε την κομματική βάση μπροστά για να φέρει εις πέρας τους διάφορους πολιτικούς αγώνες και όταν αποκτούσε τη διακυβέρνηση της χώρας, "έγραφε" την κομματική της βάση κανονικά. Η εξουσία και πάλι διανεμόταν μεταξύ των οικογενειών, των συγγενών, των κουμπάρων κ.λ.π. Στην κομματική βάση δεν έπεφτε ποτέ λόγος.

Η μοναδική πολιτική της τακτική και μέριμνα ήταν οι ατέρμονες πολιτικές ισορροπίες μεταξύ των τζακιών της ομοσπονδίας, στο μοίρασμα της εξουσίας. Την τακτική του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το «να τρώμε έτοιμα δανεικά και να μην παράγουμε τίποτα», ουδόλως την άλλαξε, αλλά την απόλαυσε.

Δεν πρέπει λοιπόν να σας κάνει εντύπωση γιατί όλα αυτά τα τζάκια τάχθηκαν φανερά ή κρυφά υπέρ του μνημονίου και των έτοιμων δανεικών, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα το άλλο κόμμα της κληρονομικής δημοκρατίας, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια διατήρησης των προνομίων τους, «ξαφρίζοντας» το λαό.

Υπενθυμίζουμε όμως ότι , στις 29-11-2009, η πολυπροδομένη βάση του κόμματος αυτού, για πρώτη φορά στην ιστορία της, συμμετείχε στα τεκταινόμενα μέσα στο κόμμα και αμέσως διέλυσε οριστικά αυτή την ομοσπονδία των πολιτικών τζακιών, που τόσα χρόνια την είχε καπελωμένη και εξέλεξε με απόλυτη πλειοψηφία τον Αντώνη Σαμαρά, με τη σαφέστατη εντολή να μην επιτρέψει ποτέ ξανά την εκ νέου επανασυγκόλληση αυτής της ομοσπονδίας, αλλά να φέρει την υγιή δημοκρατική ζωή μέσα στο κόμμα, όπου τον κυρίαρχο ρόλο θα τον έχει η βάση, με γνώμονα την αξιοκρατία.

Από την ημέρα εκείνη, ο Αντώνης Σαμαράς, οφείλουμε να το ομολογήσουμε, κινείται σε ένα τεντωμένο σχοινί, γιατί πολλά από τα στελέχη του κόμματος είναι απομεινάρια της διαλυθείσας ομοσπονδίας, τα οποία ονειρεύονται τις παλιές δόξες και εξουσίες. Έτσι συχνά πυκνά βλέπουμε αντάρτικα και διαγραφές.

Ξαφνικά όμως σήμερα και λίγες μόλις ημέρες πριν τις επερχόμενες εκλογές, ξεκίνησε συζήτηση από τα μέλη της διαλυμένης ομοσπονδίας των πολιτικών τζακιών για την δήθεν επανένωση της Κεντροδεξιάς παράταξης. Μάλιστα, την όλη συζήτηση κινεί φανερά μεν ο κ. Καρατζαφέρης, παρασκηνιακά δε πολλά μέλη της διαλυθείσας ομοσπονδίας μέσα κι έξω από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και πολλοί πολιτικοί γυρολόγοι.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος; Να παρασυρθούν τα κομματικά "πρόβατα" της βάσης, με το δέλεαρ της μελλοντικής εξουσίας (λες και θα συμμετέχουν τα ίδια πουθενά!!) ώστε να ξανασυσταθεί η ομοσπονδία των πολιτικών τζακιών στο όνομα της επανασυσπείρωσης της ανύπαρκτης ιδεολογικά Κεντροδεξιάς, «εις υγείαν του κορόϊδου», δηλαδή της κομματικής βάσης. Όμως εδώ υπάρχει ένας βασικός εχθρός αυτής της επανασύστασης και είναι αυτός που η ίδια η κομματική βάση εξέλεξε πρόεδρο, δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς.

Η όλη συζήτηση λοιπόν έχει στόχο να φθείρει τον Αντώνη Σαμαρά και το νέο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που προσπαθεί αυτός να στήσει, δηλαδή με μια σαφή ιδεολογική πυξίδα και δημοκρατική κομματική οργάνωση, ώστε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να τεθούν δυνατότερα τα αιτήματα για επανασύσταση της ομοσπονδίας.

Δυστυχώς όμως για τις Νεοδημοκρατικές φατρίες τα πράγματα άλλαξαν και η σοβούσα κρίση, για την οποία είναι αυτές συνυπεύθυνες μαζί με τις φατρίες του ΠΑΣΟΚ, κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Ότι βοήθεια και να προσφέρουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ, δεν μπορούν να δημιουργήσουν κόμματα εξουσίας από το τίποτα, παρά μόνο αποκόμματα.
Τα "πρόβατα" ξύπνησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: