Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Λήψη νέων μέτρων στην Ελλάδα "μυρίζεται" ο Olli Rehn

Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση άφησε ανοιχτό ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας είναι πιθανό να αυξήσουν τον προϋπολογισμό του 2010 αλλά και των επόμενων ετών "καθιστώντας επιτακτική τη λήψη κάποιων επιπρόσθετων μέτρων ούτως ώστε η χώρα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011", εξήγησε ο Rehn μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.
Οι υπουργοί πάντως εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα...
καταφέρουν να μειώσουν τα ελλείμματά τους το 2011 σύμφωνα με το στόχο.
"Είμαι αισιόδοξος πως οι κυβερνήσεις των τριών αυτών χωρών θα πετύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους με τα μέτρα προσαρμογής που έχουν λάβει", δήλωσε ο Rehn.

Ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους της έδωσε και ο πρόεδρος του συμβουλίου Eurogroup, Jean-Claude Juncker. "Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους που προβλέπει το Μνημόνιο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Juncker συμφώνησε με τον Rehn πως η αναθεώρηση των ελλειμμάτων της Ελλάδας δεν θα επηρεάσει τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον Juncker οι υπουργοί συζήτησαν επίσης για την πρόσφατη μεταβλητότητα στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος. "Η υπερβολική μεταβλητότητα και οι παρεμβατικές κινήσεις... έχουν στην πραγματικότητα αρνητικό αντίκτυπο", είπε. "Θα πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στα χρηματιστήρια", πρόσθεσε.

Όπως αναφέρουν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο Capital.gr, η απόφαση για το κατά πόσο θα αυξηθεί το έλλειμμα και το χρέος του 2009 είναι πιθανό ότι δεν θα γίνει γνωστή την Παρασκευή 22/10 όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, καθώς εξακολουθούν να είναι "διαπραγματεύσιμα" ορισμένα από τα μεγέθη των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα τα οποία θα περάσουν από το ιδιωτικό σκέλος ελλειμμάτων και χρέους στην Γενική κυβέρνηση. Η εφαρμογή των κανόνων του ESA 95 όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ αφήνει κάποια περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Το έλλειμμα σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις για το 2009 θα κυμανθεί τελικά μεταξύ 15,5% και 16% του ΑΕΠ (αντί του αρχικά προβλεπόμενου 13,6%) ενώ το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σε επίπεδα πάνω από το 124% έως και 126% του ΑΕΠ.

Από το ΥΠΟΙΚ παρόλα αυτά επιμένουν ότι η επίπτωση από τις αλλαγές αυτές θα περιορισθεί στο 0,4% - 0,6% του ΑΕΠ στον Προϋπολογισμό του 2010, γεγονός που σημαίνει ότι το έλλειμμα του 2010 αντί του 7,6% θα κλείσει πάνω από το 8,1% του ΑΕΠ. Αυτό θέτει άμεσα την Κυβέρνηση μπροστά σε «διορθωτικά» μέτρα της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ για τον τρέχοντα προϋπολογισμό όπως είχε αποκαλύψει το Σάββατο με δημοσίευμά του το "Κεφάλαιο".

Νεώτερες πληροφορίες του Capital.gr πάντως αναφέρουν οτι στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ θα περιμένουν να αξιολογήσουν την απόδοση των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί (περαίωση, κλπ.) μέσα στον Νοέμβριο, πριν αποφασισθεί το αν θα ανακοινωθούν νέα επιπρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά στο έλλειμμα ή αυτό θα «μεταφερθεί» σαν πρόσθετη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του 2011.


Πηγή:www.capital.gr

1 σχόλιο:

Αντισυμβατικοί φιλελεύθεροι είπε...

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο
http://taairetika.blogspot.com/2010/10/blog-post.html