Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Fitch: Αυξημένος ο κίνδυνος ελληνικής χρεοκοπίας

Ο μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης αυξάνει τις πιθανότητες χρεοκοπίας των αδύναμων κρατών μελών αναφέρει ο Οίκος αξιολόγησης Fitch. 

Ο νέος μηχανισμός διάσωσης κρατών μελών της ευρωζώνης βραχυπρόθεσμα αυξάνει τις πιθανότητες χρεοκοπίας των πλέον αδύναμων μελών της ζώνης του ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ. Η ανακοίνωση της Fitch που σημειώνεται μια ημέρα μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον Οίκο Standard & Poor's κατά δύο βαθμίδες, συμπεριλαμβάνει και έμμεση πλην σαφή προειδοποίηση για μια νέα υποβάθμιση. Να σημειωθεί ότι η Fitch διατηρεί την αξιολόγηση BB+ για την Ελλάδα με αρνητικό outlook.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οίκο οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού....
Σταθερότητας, που θα τεθεί σε ισχύ το 2013, εντείνουν τις ανησυχίες του επενδυτικού κοινού ότι τα ομόλογα που ήδη κατέχουν ή όσα αποκτήσουν πριν την ημερομηνία αυτή θα υποστούν μείωσης ή καθυστερήσεις κατά την εξόφλησή τους και έτσι καθίστανται λιγότερο ελκυστικά. «Βραχυπρόθεσμα αυξάνει τον εν δυνάμει κίνδυνο μιας χρεοκοπίας στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης, καθώς δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει τις δυνατότητες άντλησης μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, βάσει λογικής τιμής, από τις αγορές», σημειώνει η Fitch.
Ωστόσο ο Οίκος επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα για την αξιολόγηση των οικονομιών της ευρωζώνης και ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στις χώρες αυτές.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: