Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Παγκόσμιο Πυρηνικό Λόμπι: ξεχάστε το Enola Gay...

Όποιος νομίζει ότι το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα, αποτελεί ένα δραματικά τυχαίο γεγονός, που όλος ο κόσμος πρέπει να αποδώσει στο μοιραίο, κάνει ένα σημαντικό σφάλμα. Δεν γνωρίζει τα γεγονότα. Τις αιτίες που οδήγησαν σήμερα εδώ.

 Αυτή είναι μια μικρή πυρηνική ιστορία, που κρατάει περίπου 70 χρόνια. Λέγεται και ιστορία του "πυρηνικού λόμπι", του ισχυρότερου λόμπι στην εξέλιξη του βιομηχανικού κόσμου.
Ήδη από το Δεκέμβριο του 2007, ο Μπους, σε νομοθετική διάταξη για τις ανανεώσιμες πηγές...
ενέργειας, με επιχορήγηση 500 δισ. δολαρίων, έκρυβε καλά μέσα στο γενναιόδωρο πακέτο, 24 δισ. για δανειακές εγγυήσεις στο πανίσχυρο αμερικανικό πυρηνικό λόμπι. Οι οικολόγοι, άργησαν να το καταλάβουν, οι 14 όμως εταιρείες πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ, έτριψαν τα χέρια τους: είχαν δώσει 48 εκατομμύρια δολάρια για να πείσουν τους Αμερικανούς πολιτικούς να τους παράσχουν τις δανειακές εγγυήσεις που είχαν ανάγκη. Εισέπραξαν πίσω 24 δις. Ήταν ένα καλό deal, αναμφίβολα...
Αν κάποιος αφελής σκεφτεί πως ο Μπους, ήταν απλά ένας βλαχοτεξανός, χωρίς οικολογική συνείδηση, πάλι αγνοεί τα γεγονότα. Μπαράκ Ομπάμα: "η ελπίδα" της νέας Αμερικής, με φιλειρηνικό προφίλ, οικολογικές ανησυχίες, εξαιρετικά λαοφιλής. Σε δήλωσή του για τον συνεργάτη του και γερουσιαστή της πολιτείας του Ιλινόις, James Clyburn, είπε:"είναι ένας άνθρωπος, που όταν μιλάει, το σύνολο του Κογκρέσου ακούει". O James Clyburn, με πολυετείς αγώνες για τις φυλετικές διακρίσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έλαβε 195.000 δολάρια για την προεκλογική του καμπάνια από εταιρείες πυρηνικής ενέργειας, τουλάχιστον 10.000 δολάρια από το Ινστιτούτο Πυρηνικής Ενέργειας και περισσότερα από 30.000 δολάρια για 6 ταξίδια μετά της συζύγου του, για επιθεώρηση πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Γαλλία και την Βρετανία. Το ίδιο Ινστιτούτο, χρηματοδοτεί το ίδρυμα υποτροφιών του συνεργάτη του Ομπάμα, άρα ξεχάστε το, η ΗΠΑ, δεν είναι καθόλου "πράσινες".
Ούτε η Γερμανία. Το καλοκαίρι του 2010, οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες πυρηνικής ενέργειας της χώρας, αρνούμενες να πληρώσουν το νέο φόρο για τα καύσιμα που ετοιμάζονταν να επιβάλλει η κυβέρνηση της Άγκελα Μέργκελ, έκαναν απλα΄τη δουλειά τους. Εκβίασαν απροκάλυπτα το Βερολίνο, πως αν τους επιβάλλονταν ο φόρος, θα "έβγαζαν την Γερμανία από την πρίζα". Έτσι, οι Γερμανοί πολίτες, συνεχίζουν αυτοί να φορολογούνται με 10 δις. ευρώ ετησίως, για τα πυρηνικά απόβλητα της χώρας, με αντάλλαγμα την ηλεκτροδότησή τους. Ο τσαμπουκάς του λόμπι, έκανε την Μέργκελ να υποκύψει.
Στη Βρετανία, περισσότερες από 8.000 λίρες, δαπανήθηκαν το 2010, μόνο για τις συνεδριάσεις της κυβέρνησης με το Πυρηνικό Φόρουμ, συνεδριάσεις που πάντα γινόντουσαν εκτός των κυβερνητικών κτιρίων,(γιατί άραγε;) με πλήθος καταγγελιών από άλλους εκπροσώπους πηγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για προνομιακή μεταχείριση, κρυφά κονδύλια και χρηματοδοτήσεις στο πυρηνικό λόμπι.
Ο κατάλογος είναι μακρύς. Η πυρηνική ενέργεια,προβάλλεται ως ορθολογική επιστημονική απάντηση στο ακριβό πετρέλαιο και στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το πυρηνικό μάρκετινγκ διατηρεί μια αμφίδρομη σχέση με τις πολιτικές επιλογές, καθώς οι πολιτικές αποφάσεις είναι τελικά αυτές που θα ανοίξουν ή θα περιορίσουν την πυρηνική αγορά.
Η εξέλιξη της Φουκουσίμα, δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Είναι το αποτέλεσμα των διαπλοκών των μεγάλων εταιρειών με τις κυβερνήσεις.Αυτό που αντιµετωπίζει η Ιαπωνία δεν είναι µια φυσική καταστροφή. Και όποιος προσπαθεί να το προβάλλει έτσι, είναι ύποπτος. Δεν υπάρχει μοίρα στις ανθρώπινες καταστροφικές επιλογές. Μόνο κόστος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η συμφωνία "στράβωσε". Η πολιτικές επιλογές της Ιαπωνίας και τα οικονομικά συμφέροντα, οδήγησαν τον λαό της στον όλεθρο. Αυτή είναι μια παράμετρος σε όλες τις "δουλειές". Θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: