Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Το Ελληνικό κρασί που έχει ξετρελάνει τους Κινέζους!

Συμφωνία-μαμούθ υπέγραψε ο συνεταιρισμός οινοποιών της Νάουσας με κινεζικό επιχειρηματικό κολοσσό. Κάθε χρόνο οι αμπελουργοί της περιοχής της Μακεδονίας θα στέλνουν στην ασιατική χώρα εκατομμύρια φιάλες κρασιού, εκ των οποίων ένα συγκεκριμένο είδος θα διατίθεται αντί 600 ευρώ!
Σε καιρό οικονομικής κρίσης, όπου επενδυτικές κινήσεις, σχέδια και προγραμματισμοί είναι είδος προς εξαφάνιση, ο συνεταιρισμός VAENI στη Νάουσα με τη συμφωνία αυτή «ζάλισε» τον επιχειρηματικό κλάδο της χώρας. Προβλέπεται ότι ετησίως στην ασιατική χώρα θα πωλούνται...
από 120.000 έως 3.600.000 φιάλες κρασιού. Το εντυπωσιακότερο όλων όμως είναι πως οι Κινέζοι λάτρεις του κρασιού θα πρέπει να καταβάλουν 600 ευρώ για ένα μπουκάλι καλό ξινόμαυρο, το οποίο μάλιστα θα τιτλοφορείται στη χρυσοποίκιλτη ετικέτα του «Χρυσός Βίος Ελλήνων» (μάλλον αρχαίων θα εννοούν). «Υπογράψαμε ξεχωριστή συμφωνία για 55.000 φιάλες βιολογικού κρασιού τον χρόνο, το οποίο θα προορίζεται για εξαιρετικούς πελάτες. Θα παράγεται με βάση το ξινόμαυρο, και θα κοστίζει 600 ευρώ η φιάλη.
Στη συμφωνία συμπεριλήφθηκε και η παγκόσμια αποκλειστικότητα της διακίνησης του συγκεκριμένου κρασιού από τους Κινέζους» λέει  ο πρόεδρος του συνεταιρισμού VAENI Γιώργος Φουντούλης.
Ολα ξεκίνησαν το περασμένο φθινόπωρο, με την πρώτη συμφωνία που έδινε το «πράσινο φως» σε 260.000 φιάλες κρασιού όλων των κατηγοριών να φύγουν από τις αποθήκες των οινοποιών και να μπουν στην κινεζική αγορά. Η εξαιρετική ποιότητα και ποικιλία των κρασιών που παράγει ο συνεταιρισμός VAENI «μέθυσαν» του Κινέζους, και τον Οκτώβριο υπογράφηκε δεκαετής συνεργασία που θα επιφέρει κέρδος 10.000.000 ευρώ ετησίως. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Κίνας στον τομέα της εξαγωγής κρασιού. Στόχος του δεκαετούς συμβολαίου που επικυρώθηκε από τις δύο πλευρές είναι η διοχέτευση 300 κοντέινερ ετησίως στην κινεζική αγορά» λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού που αποτελείται από δεκαοκτώ τοπικούς αμπελουργούς και προσθέτει: «Αξίζει να σημειωθεί πως με την ολοκλήρωση της συμφωνίας δόθηκε ήδη παραγγελία αξίας 500.000 ευρώ, η οποία στο σύνολό της αφορά PREMIUM προϊόντα (τα ακριβότερα του συνεταιρισμού) καθώς και επιταγή εγγυοδοσίας για την εκτέλεση των παραγγελιών, της τάξης των 350.000 ευρώ. Είναι μια συλλογική προσπάθεια, είμαστε όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά, ένας ζωντανός οργανισμός με μεγάλες προοπτικές. Πιστεύουμε στην εξωστρέφεια με κουπί, και όχι στα λόγια των πολιτικών». Οπως εξηγεί ο κ. Φουντούλης, όλα έγιναν με πολλές προσπάθειες και πολύ κόπο. «Εκπρόσωποί μας επισκέφτηκαν τη μακρινή Κίνα, πήραμε μέρος σε εκθέσεις όπου προβάλαμε το προϊόν μας, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του συνεταιρισμού και τώρα μπήκαμε σε καλό δρόμο. Στη συνέχεια μας κάλεσαν στην Κίνα, όπου μας απέδωσαν τιμές πρωθυπουργού. Κατόπιν ταξίδεψε στη Νάουσα ο ίδιος ο πρόεδρος του κινεζικού ομίλου-κολοσσού, που έδειξε κατενθουσιασμένος». Το οινοποιείο χτίστηκε το 1984 με την ίδρυση του συνεταιρισμού και βρίσκεται στο 22o χιλιόμετρο της εθνικής οδού Βέροιας - Εδεσσας. «Αποτελείται από τους χώρους οινοποίησης, ωρίμανσης και παλαίωσης (κάβα), που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου, εμφιάλωσης και αποθήκευσης του έτοιμου προϊόντος. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου βρίσκονται το εργαστήριο χημικών αναλύσεων και το λογιστήριο. Το οινοποιείο περιλαμβάνει επίσης εκθεσιακό χώρο και πρατήριο πώλησης των οίνων του συνεταιρισμού. Εχει ενταχθεί στους δρόμους του κρασιού της Μακεδονίας και όλοι οι χώροι του είναι επισκέψιμοι» λέει ο κ. Φουντούλης.

espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: