Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δημοσιοποιούν κατάλογο των «Εχθρών του Διαδικτύου»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της κυβερνο-λογοκρισίας. 

Τη μορφή της ίδιας της ελευθερίας του Ιντερνετ μετέβαλε η Αραβικη Ανοιξη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) με τίτλο «Εχθροί του Διαδικτύου».
Η έκθεση εντάσσει στην κατηγορία των εχθρών του Διαδικτύου κάθε χώρα, η οποία περιορίζει σημαντικά την ελευθερία της έκφρασης και την πρόσβαση στο Ιντερνετ, ενώ συντάσσει και κατάλογο των «υπό επιτήρηση» χωρών, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία....

Η οργάνωση προσέθεσε φέτος το Μπαχρέιν στον κατάλογο των «εχθρών», λόγω του μπλακάουτ και των διώξεων εναντίον μπλόγκερς της σουνιτικής δυναστείας, στην προσπάθειά της να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες των σιιτών. Η χώρα βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια σε επιτήρηση.
Η Αραβική Ανοιξη, όμως, στάθηκε αφορμή για «άνοιγμα» σε χώρες που μέχρι πρότινος διακρίνονταν για τον αυταρχισμό τους. Η Λιβύη, όπου το καθεστώς Καντάφι ανετράπη σε αιματηρή εξέγερση, αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των υπό επιτήρηση κρατών. «Αν και πολλά προκλήσεις παραμένουν, η ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι έδωσε τέλος σε μακρά περίοδο λογοκρισίας», αναφέρει η έκθεση των RSF. «Το Διαδίκτυο και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αποδείχθηκαν πέρα από κάθε αμφιβολία κατάλληλα εργαλεία για διαμαρτυρία, προώθηση ιδεών και πληροφόρηση, καθώς και ως οχήματα ελευθερίας», υπογραμμίζει η μη κερδοσκοπική οργάνωση στην έκθεσή της.
Στον κατάλογο των «εχθρών του Διαδικτύου», εκτός από χώρες που είναι γνωστές για τη λογοκρισία του Ιντερνετ, όπως η Κίνα, η Μιανμάρ και η Βόρεια Κορέα, περιλαμβάνονται και δύο εκπλήξεις: η Αυστραλία και η Γαλλία, που βρίσκονται υπό επιτήρηση.
Η Αυστραλία μπήκε φέτος σε επιτήρηση, λόγω της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της Κάνμπερα να ζητήσει από τους παρόχους υπηρεσιών Ιντερνετ να συντάξουν εθνικό «φίλτρο» περιεχομένου, που θα εμποδίζει την πρόσβαση σε σελίδες παιδικής πορνογραφίας, μεταξύ άλλων. Η οργάνωση RSF εκτιμά ότι τα κριτήρια της κυβέρνησης για το «φίλτρο» είναι υπερβολικά γενικά.
Η Γαλλία βρέθηκε σε επιτήρηση λόγω της ψήφισης του νόμου «Hadopi», που προβλέπει πρόστιμα για όσους «κατεβάζουν» παράνομα αρχεία μέσω Ιντερνετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: