Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Πωλήθηκε το 33% του ΟΠΑΠ

Αποδεκτή έκανε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου την προσφορά της κοινοπραξίας Emma Delta για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ.
Το τίμημα της πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ ανέρχεται στα...
652 εκατ.ευρώ, προσφορά βελτιωμένη κατά 30 εκατ.ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποτίμηση ανά μετοχή θα είναι γύρω στα 6,5 ευρώ, καθώς οι νέοι μέτοχοι του Οργανισμού δεν θα έχουν δικαίωμα στο μέρισμα του 2012. Εφόσον κοπεί το μέρισμα από την τρέχουσα τιμή της μετοχής, τότε φέρνει την τιμή της χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα. Εάν δε, το μέρισμα προστεθεί στην τιμή των 6,5 ευρώ, τότε φέρνει τη μετοχή πάνω από τα 7 ευρώ που σημαίνει ότι αντιστοιχεί σε μια κεφαλαιοποίηση άνω των 700 εκατ. ευρώ για το 33% - νούμερτο που εκτιμάται στα 712 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, «το δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκατ. ευρώ, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση».

Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι «από το 2013 και μετά, το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία 30% επί των μικτών κερδών, που εκτιμάται ότι θα του αποφέρει έσοδα ύψους 6,3 δισ. ευρώ στην δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ)».

«Στην εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το Ταμείο, κάνοντας λόγο για «καθ’ όλα υποδειγματικό διαγωνισμό».

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, ενώ η σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.
Στουρνάρας: Πολλαπλά τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο
«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας», δήλωσε πριν από λίγα λεπτά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επισημοποιώντας την επιτυχή ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ.
«Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο», τονίζει ο κ. Στουρνάρας.

Με αφορμή την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, ο υπουργός των Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι «το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: