Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ενεργειακός και εμπορικός κόμβος η Ελλάδα

Μέσα σε 24 ώρες έκλεισαν δύο σημαντικές επενδύσεις για τη χώρα μας σε ενεργειακό και εμπορικό επίπεδο.
Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο να καταστεί παγκόσμιος παίκτης στην αγορά φυσικού αερίου εάν την Παρασκευή η κοινοπραξία Shah Deniz πει την μαγική λέξη TAP, που αυτόματα θα σημαίνει μακροπρόθεσμα 10.000 νέες θέσεις εργασίας και επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ....


Η επίσημη τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας με την Κοινοπραξία του αγωγού πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικούς τόνους στην Αθήνα, ωστόσο η τελική απόφαση για την κατασκευή του αγωγού αναμένεται την Παρασκευή από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν που θα τροφοδοτήσει τον αγωγό.

Η κυβέρνηση όμως, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να εκδώσει από χθες μια πανηγυρική δήλωση ότι κέρδισε από τη στιγμή που ο αντίπαλος δήλωσε ότι έχασε, προτίμησε να κρατήσει μια πολύ συγκρατημένη στάση μέχρι να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

Ίσως γιατί στο παρελθόν οι πανηγυρικές δηλώσεις προηγούμενων κυβερνήσεων ότι κλείστηκαν συμφωνίες π.χ. με το Κατάρ και οι οποίες στη συνέχεια ναυάγησαν, έχουν γίνει πλέον μάθημα να κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι το τέλος.

Πάντως όλο το τελευταίο διάστημα ένα έντονο παρασκήνιο εκτυλίχθηκε στο οποίο ενεπλάκησαν κυρίως οι εταιρείες BP και Τotal και οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις. Πηγές από την κοινοπραξία ΤΑP πάντως λένε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο για την αίσια έκβαση η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Αζερμπαϊτζάν η οποία άλλαξε και το κλίμα υπέρ της Ελλάδας.

Στις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας που συνδέονται με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας στις δηλώσεις του. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την απόφαση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ. Τόνισε δε ότι με την κατασκευή του αγωγού η Ελλάδα θα μπει στον διεθνή ενεργειακό χάρτη με οφέλη σε γεωπολιτικό επίπεδο, στη διαμόρφωση θετικού επενδυτικού κλίματος και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή.

Από την πλευρά της Κοινοπραξίας του ΤΑΡ, ο διευθύνων σύμβουλος Kjetil Tungland ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τη συνεργασία και στάθηκε ιδιαίτερα στην υποστήριξη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, της Βουλής και των συναρμόδιων υπουργείων.



Η συμφωνία, όπως επεσήμανε, αποτελεί τη σταθερή βάση για την υλοποίηση της επένδυσης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού, ενώ σημείωσε ότι προσβλέπει σε πολυετή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.



Εγκαίνια και νέες επενδύσεις στον Πειραιά ύψους 224 εκ. ευρώ

Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση και για τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο λιμάνι του Πειραιά από την Κινεζική εταιρεία COSCO. Εκτιμάται πως όταν ολοκληρωθεί το επενδυτικό έργο τότε οι θέσεις εργασίας θα ξεπερνούν τις τρεις χιλιάδες.

Η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, βρίσκεται στο μέσο των διαπραγματεύσεων μιας νέας συμφωνίας η οποία αν ολοκληρωθεί θα αφορά μια επένδυση επί πλέον 224 εκατομμύρια ευρώ από την COSCO στη δυτική πλευρά του λιμανιού.

Και αυτή θα οδηγήσει σε 500 θέσεις εργασίας μόνιμες και άλλες 200 θέσεις εργασίας για τα τρία χρόνια που θα διαρκέσει η κατασκευή.

Με το λιμάνι του Πειραιά να είναι στην πλήρη του ανάπτυξη ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε χθες το Πέραμα και εγκαινίασε την ολοκλήρωση των λιμενικών εργασιών της ανατολικής πλευράς του τρίτου προβλήτα. Αυτό ήταν μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων που υπέγραψε ο ΟΠΛ με την Cosco.

«Ταυτόχρονα με την επένδυση αυτή, συντελείται και μια άλλη μεγάλη αλλαγή στο λιμάνι και στη χώρα. Το λιμάνι του Πειραιά συνδέθηκε με το τρένο και η Ελληνική πολιτεία ολοκληρώνει με συγκεκριμένα βήματα τη στρατηγική αναβάθμιση του τρένου. Ξαναβάζουμε τον Πειραιά - και ολόκληρη τη χώρα - στους νέους διεθνείς εμπορικούς δρόμους, στις νέες διαδρομές των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, από και προς την Ασία, από και προς τις μεγάλες Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές αγορές. Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί και η επίσημη έναρξη αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.

Αλεξία Τασούλη Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: