Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Προς το εδώλιο ο Μαντέλης !

Βούλευμα με το οποίο διαχωρίζεται από την ανάκριση των ερευνόμενων  «σκανδάλων» της Γερμανικής εταιρίας Ζήμενς, το σκέλος που αφορά στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, δείχνοντας ουσιαστικά «εδώλιο και γρήγορα» για τον πρώην υπουργό Μεταφορών που έγινε ο πρώτος έλληνας πολιτικός ο οποίος ομολόγησε δημόσια «προεκλογική χορηγία» από τον γερμανικό κολοσσό....  

Ο κίνδυνος για άμεση παραγραφή του αδικήματος που αφορά την εμπλοκή του κ.Μαντέλη και άλλων προσώπων στην έγκριση της  σύμβασης 8002 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ,οδήγησε τους ειδικούς ανακριτές που χειρίζονται τη δικογραφία να υποβάλλουν αίτημα διαχωρισμού της υπόθεσης, από το σύνολο των δικογραφιών της Ζήμενς, ώστε να αποφευχθεί «άμεσος κίνδυνος παραγραφής ορισμένων αδικημάτων».
Ο  πρώην υπουργός είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση της Siemens για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συνδρομή στην παραπάνω πράξη κατʼ εξακολούθηση και παθητική δωροδοκία και έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο πρώην υπουργός έλαβε χρήματα από τη Siemens ως «προεκλογική χορηγία» , που υπολογίζονται στο ποσό ύψους των 450 χιλιάδων μάρκων. Το ποσό αυτό εμβάστηκε τμηματικά (200.000 και 250.000 μάρκα το 1998 και το 2000 αντίστοιχα) σε λογαριασμό που άνοιξε ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενός του, Γ. Τσουγκράνης με τον κωδικό «Α. Rocos», 
Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αφορούσαν στην έγκριση της επίμαχης σύμβασης 8002 του ΟΤΕ.
Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση εκτός από τους Μαντέλη και Τσουγκράνη είναι επίσης η Αντωνία Μάρκου, (παρένθετο πρόσωπο) για ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα «υπό περιστάσεις που μαρτυρούν ιδιαίτερη επικινδυνότητα του δράστη», ο Ηλίας Γεωργίου,  γενικός διευθυντής της Siemens από το 1993 μέχρι το 2003, για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα με την παραπάνω επιβαρυντική περίσταση, η οποία ισχύει και για τονΑριστείδη Μαντά πρώην στενού συνεργάτη του Τάσου Μαντέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: