Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

2,6 δις ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα !!!


Πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δις ευρώ πέτυχε η χώρα μας το πρώτο 7μηνο του 2013, σύμφωνα με τον υφ. Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 325 εκατ. ευρώ....


Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα τα ταμειακά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης τον Ιούλιο παρέχουν ποσοτικές ενδείξεις της ικανοποιητικής πορείας των δημοσίων οικονομικών της χώρας κατά το πρώτο επτάμηνο του 2013 και επιβεβαιώνουν ότι, βήμα-βήμα, προσεγγίζεται ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος.

Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Σταικούρας, εάν εξαιρεθεί η επίδραση της ύφεσης και άλλων συγκυριακών παραγόντων το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2013-, εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν τη μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής κοινωνίας στην επίτευξη του στόχου. Αυτή η εξέλιξη όταν ολοκληρωθεί θετικά στο τέλος του χρόνου, θα δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα. Θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, ο κ. Σταικούρας τόνισε ότι μειώνονται και τα σωρευτικά επίπεδα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων.  

Συνολικά στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012 - Αυγούστου 2013 αποπληρώθηκαν 4,4 δισ. ευρώ ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους και μόνο τον Αύγουστο αποπληρώθηκαν 600 εκατ. ευρώ κυρίως προς τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: