Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

«ΚΛΕΙΔΙ» ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ 500.000 ευρώ




Εμπλοκή Siemens με TOR-Μ1


Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Δύο ξεχωριστές δικογραφίες, αυτή της υπόθεσης Siemens αλλά και η πολύκροτη των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR-Μ1, που οδεύει σε κατηγορίες κατά μη πολιτικών προσώπων, μπλέκονται παράξενα με κοινό τόπο έναν απόστρατο μηχανικό της Αεροπορίας.

Πρόκειται για τον Αντώνιο Κάντα, ταξίαρχο εν αποστρατεία από το 1991 και μετέπειτα αναπληρωτή γενικό διευθυντή Εξοπλισμών από το 1996, δηλαδή το Νο2 μετά τον Ιωάννη Σμπώκο στη ΓΔΕ με υπουργό Αμυνας τον Α. Τσοχατζόπουλο.

* Ο Α. Κάντας στην υπόθεση της Siemens εμφανίζεται, όπως και άλλοι Ελληνες, ως αποδέκτης ενός ποσού ύψους 500.000 ευρώ σε λογαριασμό που διέθετε στην Dresdner Bank από κοινού με τη σύζυγό του. Ως αποστολέας του ποσού αυτού εμφανίζεται να είναι η Martha Holding Corporation, μια εταιρεία-βιτρίνα της Siemens, με νόμιμο δικαιούχο τον πρώην γενικό διευθυντή της εταιρείας Πρόδρομο Μαυρίδη, που στην πραγματικότητα λειτουργούσε σαν κουμπαράς των ποσοστών που συσσωρεύονταν παράπλευρα από τις ελληνικές συμβάσεις. Το επίμαχο έμβασμα των 500.000 ευρώ από τη Martha προς τον λογαριασμό GMK Kantas-Ouzouni (έτσι καταγράφεται σε διάγραμμα της Dresdner Bank που περιλαμβάνεται στη δικογραφία) έχει πραγματοποιηθεί στις 24 Μαρτίου 2003. Δηλαδή, σε περίοδο που ο Α. Κάντας είχε αποχωρήσει από τη σημαντική θέση που κατείχε στο υπουργείο Αμυνας. Ωστόσο, πρέπει να θεωρείται βέβαιη η κλήση του από τον 4ο ειδικό ανακριτή της υπόθεσης Siemens. Τουλάχιστον για την παροχή εξηγήσεων ως προς την προέλευση του σημαντικού αυτού ποσού αλλά και ως προς την εμπλοκή του λογαριασμού του με αυτούς του μαύρου ταμείου του γερμανικού κολοσσού.

Η «Ε» επικοινώνησε με τον κ. Κάντα, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι είναι κάτοχος του συγκεκριμένου λογιαριασμού στην ελβετική τράπεζα, δίχως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Απέδωσε τον συσχετισμό του λογαριασμού του με αυτούς της Siemens σε χειρισμούς που αυθαίρετα έκαναν (και εν αγνοία του) υπάλληλοι της Dresdner Bank (διαχειριστές περιουσίας), ενώ υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τον Π. Μαυρίδη, ούτε είχε συναλλαγές μαζί του.

Το τελευταίο επιβεβαιώνει και ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τη «ζημιά» την έκαναν οι ίδιοι τραπεζίτες που παρέδιδαν σε στελέχη της Siemens μετρητά στην Αθήνα για πάσα χρήση, τα οποία όμως είχαν πάρει από άλλους Ελληνες πελάτες τους, οι οποίοι ήθελαν να τα εξαγάγουν με ασφάλεια στην Ελβετία. Για την «τακτοποίηση» των συναλλαγών αυτών και τραπεζικά ακολουθούσε μια αυθαιρεσία. Εστελναν δήθεν εμβάσματα από εταιρείες συμφερόντων Μαυρίδη-Siemens στους ιδιώτες και οι Κάντας-Ουζούνη έβρισκαν τα χρήματά τους στον λογαριασμό τους, ενώ η Dresdner νομιμοποιούσε διατραπεζικά χρήματα αγνώστου προελεύσεως.

Συμψηφιστικές συναλλαγές

Τα κόλπα των διαχειριστών περιουσίας της Dresdner Bank είχε αποκαλύψει πριν από ακριβώς έναν χρόνο (στις 22/2/2008) στους εισαγγελείς Π. Αθανασίου και Ελένη Βασιλειάδου ο τραπεζικός υπάλληλος Φάνης Λυγινός (τέως της D.Β.) με κατάθεσή του στο προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο. Σ' αυτή την κατάθεση ο κ. Λυγινός κάνει λόγο για συμψηφιστικές συναλλαγές του Μαυρίδη με Ελληνες πελάτες της τράπεζας που ήθελαν να εξάγουν χρήματα και ο άλλος να εισάγει, δίχως οι συναλλασσόμενοι να έχουν γνωριμία ή επαγγελματική σχέση μεταξύ τους.

* Πάντως ο κ. Κάντας προ ημερών κατέθεσε υπόμνημα ενώπιον της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, η οποία τον κάλεσε ως ύποπτο για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου, πράξη από την οποία η ζημιά που προξενήθηκε ή απειλήθηκε ανέρχεται στα 25 εκατ. δολάρια.

Το αδίκημα αυτό αποδίδεται στον κ. Κάντα γιατί ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών στις 24 Απριλίου 2000 με έγγραφο που υπέγραψε πιστώνονταν στον λογαριασμό των αντισταθμιστικών ωφελημάτων της σύμβασης των TOR-Μ1 με την ΑΝΤΕΥ 25 εκατ. δολάρια. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι δεν είχε υλοποιηθεί ούτε τμήμα του συγκεκριμένου προγράμματος στη σύμβαση των ΑΩ (κατά παράβαση της σύμβασης και του κανονισμού των ΑΩ), ενώ οι ρωσικές πληρωμές πέταξαν προς την ενδιάμεση Drumilan και ακόμη αναζητούνται.

Ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών με το υπόμνημά του αντικρούει την κατηγορία, όμως μοιραία η εμπλοκή του με το τραπεζικό δίκτυο των μαύρων ταμείων της Siemens υποχρεώνει εισαγγελέα και ανακριτή να ψάξουν και στην Dresdner Bank. Ισως με τη συνδρομή και της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και σε ανάλογες υποθέσεις συμψηφιστικών πληρωμών. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: