Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΟ... ΤΖΑΚΙ

Σόι πάει το... βασίλειο, ακόμα και σε καιρούς δημοκρατίας. Μπορεί να έχει περάσει μισός και πλέον αιώνας πολιτικής ιστορίας αλλά παρ' όλα αυτά δεν έχουν αλλάξει τα ονόματα που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας. Παπανδρέου, Καραμανλής, Μητσοτάκης.


Πολιτικές οικογένειες, τα λεγόμενα «πολιτικά τζάκια» που, για δεκάδες χρόνια με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και με διαφορετικούς ρόλους τα μέλη τους εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, μετέχουν στις κυβερνήσεις και ηγούνται των κομμάτων.

Και εκτός από αυτές, υπάρχουν κι άλλα πολύ γνωστά πολιτικά σόγια, όπως εκείνα των Τσαλδάρη, Ράλλη, Βαρβιτσιώτη, Κεφαλογιάννη, Καλαντζάκου, Χατζηγάκη, Ταλιαδούρου, εκπρόσωποι των οποίων χρόνια τώρα δεν απουσιάζουν ποτέ από την κοινοβουλευτική ζωή του τόπου.

Από τους 93 πρωθυπουργούς που θήτευσαν στην Ελλάδα από το 1828 έως το 2007, τουλάχιστον 21 συνδέονταν μεταξύ τους με στενή συγγενική σχέση, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή, αναφέρει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος.

Το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας στην πολιτική σκηνή της χώρας το συναντάμε και σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Ενας Παπανδρέου διεκδικεί τον πρωθυπουργικό θώκο από έναν Καραμανλή. Την ερχόμενη Κυριακή θα γνωρίζουμε εάν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα και εγγονός του Γέρου της Δημοκρατίας κατάφερε να νικήσει τον ανιψιό του ιδρυτή της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή.

Δεν σταματάει όμως μόνο σε επίπεδο ηγεσίας. Δίπλα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, στα ψηφοδέλτια των δυο λεγόμενων κομμάτων εξουσίας, στέκεται ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός υποψηφίων βουλευτών νέων ή μεγαλυτέρων σε ηλικία που έχουν και αυτοί την δική τους οικογενειακή παράδοση στην πολιτική. Πρόκειται για γόνους, ανίψια, ξαδέλφια, νύφες, γαμπρούς, εγγόνια πρώην υπουργών και βουλευτών.

Την πρωτοκαθεδρία, όπως δείχνουν τα στοιχεία, και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση κρατά η Ν.Δ., αφού στο σύνολο των ψηφοδελτίων της συντηρητικής παράταξης βρίσκονται σχεδόν 35 άτομα που έχουν συγγενική σχέση με πρώην βουλευτές ή υπουργούς. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 28 υποψηφίους.

Την ίδια ώρα κάποιοι υποψήφιοι αντιδρούν...


Read more...[+]

Δεν υπάρχουν σχόλια: