Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Κοπεγχάγη - Η τελευταία ευκαιρία της Γής

Πολιτικοί, δημόσιοι λειτουργοί και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο θα συγκεντρώνονται από σήμερα, Δευτέρα, στην Κοπεγχάγη, σε μία προσπάθεια να επιτύχουν μία νέα συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής και να θέσουν περιορισμούς στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την περίοδο 2012-2020.

Συνολικά 190 χώρες θα στείλουν αντιπροσώπους στη δεκαήμερη Διάσκεψη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που θα πραγματοποιηθεί έως τις 18 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα της Δανίας, με στόχο να συμφωνηθεί το διεθνές καθεστώς που θα διαδεχτεί το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Οι εργασίες της Διάσκεψης θα κλιμακωθούν σταδιακά, με αποκορύφωμα τη σύνοδο κορυφής 65 αρχηγών κρατών στις 17 Δεκεμβρίου.

Ο ΟΗΕ εκφράζει αισιοδοξία ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. «Είμαι πολύ αισιόδοξος» δήλωσε την Κυριακή ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν γκι-Μουν. «Θα υπάρξει συμφωνία και πιστεύω ότι αυτή θα υπογραφτεί από όλα τα μέλη του ΟΗΕ -γεγονός το οποίο θα είναι ιστορικό» πρόσθεσε.

Εντούτοις, οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Βασικά ανοιχτά ζητήματα -εκτός από το βασικό, του ποσοστού μείωσης των εκπομπών αερίων από τα ανεπτυγμένα κράτη- είναι η οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και ο βαθμός δεσμευτικότητας της όποιας συμφωνίας.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσουν στη Διάσκεψη οι χώρες που αποτελούν τους κυριότερους ρυπαντές και κυρίως η Κίνα και οι ΗΠΑ -πρώτη και δεύτερη χώρα, αντιστοίχως, στις εκπομπές CO2.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα παραστεί στη Σύνοδο την τελευταία ημέρα των εργασιών και αναμένεται να δεσμευτεί ότι έως το 2020 η χώρα του θα περιορίσει τις εκπομπές αερίου περίπου κατά 17% κάτω από τα επίπεδα του 2005.

Από την πλευρά της Κίνας στη Σύνοδο θα παραστεί ο πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο. Η Κίνα αναμένεται να δεσμευτεί σε μείωση της έντασης άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 40-45% σε σχέση με το 2005.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί μείωση κατά 20-30% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και η Ιαπωνία κατά 25%.

Την τελευταία μέρα της Συνόδου θα δώσει το «παρών» και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ. Ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής στον πλανήτη έχει ανακοινώσει σχέδιο μείωσης των εκπομπών από 20% έως 25% μέχρι το 2020.

Τη σοβαρότερη δέσμευση έχει αναλάβει μία άλλη εκ των «αναδυόμενων» χωρών: Η Βραζιλία ανέλαβε «εθελοντική δέσμευση» για μείωση 39% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020.

Ποιες είναι οι προοπτικές; Σύμφωνα με μελέτες, για να παραμείνει η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από του 2 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα, οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 25-40% ως το 2020 και 40-60% έως το 2030. Οι μέχρι σήμερα υποσχέσεις απέχουν από αυτόν τον στόχο.

Το χειρότερα όμως σενάρια είναι δύο: Είτε να υπάρξει παράταση των διαπραγματεύσεων -καθυστερώντας περαιτέρω αποφάσεις που «έπρεπε να ληφθούν χθες»- είτε να περιοριστεί η Διάσκεψη σε μία γενική διακήρυξη, χωρίς σαφείς στόχους και δεσμεύσεις.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σταματηστε την ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ το μονο που κανουν ειναι να μας τα παρουν με την ανεση τους