Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Ασφαλέστερο το χρέος της Αργεντινής έναντι του ελληνικού

Οι αγορές θεωρούν ασφαλέστερο το χρέος της Αργεντινής έναντι του ελληνικού, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι η οικονομία της Λατινικής Αμερικής αναπτύσσεται πλέον με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 1992.
Εντός της εβδομάδας τα κρατικά CDS της Αργεντινής έχουν υποχωρήσει κατά 15 μονάδες βάσης, στις 817 μ.β., ενώ τα αντίστοιχα ελληνικά έχουν ενισχυθεί κατά 24 μ.β. και βρίσκονται πλέον 27 μονάδες βάσης υψηλότερα από της Αργεντινής, όπως σημειώνεται.
Η Morgan Stanley εκτιμά σε 9,7% το ρυθμό ανάπτυξης της Αργεντινής φέτος, ενώ η Wells Fargo υπογραμμίζει τη σημαντική ώθηση στα φορολογικά έσοδα της χώρας λόγω της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων, σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί......
με ρυθμό έως και 4%.
«Πρόκειται σίγουρα για μια πιο μακροπρόθεσμη τάση», σχολιάζει στο Bloomberg ο Aryam Vazquez, οικονομολόγος της Wells Fargo. «Οι δανειακές ανάγκες της Αργεντινής δεν αποτελούν πια πηγή ανησυχίας, κάτι που ξεκάθαρα δεν ισχύει για την Ελλάδα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Αργεντινής αναμένεται για φέτος στο 0,1% επί του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τα πενταετή κρατικά CDS, της Αργεντινής εμφανίζουν τους τελευταίους τρεις μήνες την μεγαλύτερη αποκλιμάκωση παγκοσμίως, μετά της Ουκρανίας και του Πακιστάν, ενώ της Ελλάδας εμφανίζουν την μεγαλύτερη άνοδο παγκοσμίως, μετά της Βενεζουέλας.

«Τα CDS της Αργεντινής πιθανότατα θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τα ελληνικά τους επόμενους 12 μήνες», εκτιμά ο Jim Craige, διαχειριστής της Stone Harbor Investment Partners στη Νέα Υόρκη με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 12 δισ. δολαρίων σε χρέη αναπτυσσόμενων οικονομιών, εκτιμώντας ότι η Αργεντινή μπορεί ευκολότερα έναντι της Ελλάδας να προσελκύσει κεφάλαια, μεταξύ άλλων λόγω του χαμηλότερο λόγου χρέος προς ΑΕΠ.

«Δεν μπορούμε πια να συγκρίνουμε την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας με μία χώρα όπως η Ισπανία», δήλωσε από την πλευρά του ο Alberto Bernal, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Bulltick Capital Markets στο Μαϊάμι. «Δεν αποτελεί πια έγκυρη σύγκριση. Έτσι αρχίζουμε να αναζητούμε εναλλακτικές και η Αργεντινή είναι μία από αυτές», προσθέτει.

Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: