Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Παράσταση νίκης: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 59%

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης με 59% καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue, ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 37%.
Στην ερώτηση ποιον θεωρείται ... καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κρίνεται καταλληλότερος από το 37% των ερωτηθέντων, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε καταλληλότερος από το 31%. Σημειώνεται ωστόσο ότι το πλεονέκτημα που απολαμβάνει ο κ. Σαμαράς έχει διαβρωθεί συγκριτικά με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου, με τον κ. Τσίπρα να βελτιώνει τη θέση του κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (ήταν 28%) ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΝΔ υπέστη απώλεια 4 μονάδων (ήταν 41%).
Το 27% απάντησε πως κανένας από τους δύο αρχηγούς δεν είναι ο καταλληλότερος για το πρωθυπουργικό αξίωμα, έναντι 25% τον Οκτώβριο.
Προβάδισμα τρικομματικής κυβέρνησης, παράσταση νίκης στο ΣΥΡΙΖΑ
Το 32% των ερωτηθέντων θεωρεί ως καταλληλότερη κυβέρνηση το συνδυασμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Οκτώ μονάδες πίσω βρίσκεται το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με 24%, πετυχαίνοντας ωστόσο άνοδο 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Αντίθετα, το 39% των ελλήνων πολιτών αισθάνεται πως καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν αποτελεί την καλύτερη λύση για τη χώρα, έναντι 40% τον Οκτώβριο.
Παρά ταύτα, στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ανοδική πορεία του τελευταίου τριμήνου και εμφανίζεται ως ο αδιαφιλονίκητος νικητής, καθώς το 59% πιστεύει πως εάν γίνονταν αύριο εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικρατούσε.
Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι μόλις το Σεπτέμβριο στην παράσταση νίκης η ΝΔ στεκόταν στο 43%, απολαμβάνοντας μάλιστα προβάδισμα 2 μονάδων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ (41%).
Παράλληλα, ενδιαφέρον προκαλεί η βεβαιότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών για το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών, καθώς το 76% δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξαντλήσει την τετραετή θητεία της.
Σημειώνεται επίσης πως το κόμμα της Κουμουνδούρου αξιολογήθηκε από τους ερωτηθέντες, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους προτιμήσεις, ως το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (33%), ακολουθούμενο από τους ΑΝΕΛ (16%) και τη «πτωτική» Χρυσή Αυγή (10 από 14% τον Οκτώβριο).
Από τους πολιτικούς αρχηγούς πιο δημοφιλής είναι ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης με ποσοστό 49% ενώ ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας (42%), ο Αντώνης Σαμαράς (38 %), ο Ευάγγελος Βενιζέλος (20 %) και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος (15 έναντι 78%).
Η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ και της «Καθημερινής» μεταξύ 1 - 5 Νοεμβρίου, πριν την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο.


http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: