Την 1η Απριλίου 1956 ο Ευαγόρας πήρε μέρος σε διάφορες διαδηλώσεις κατά των Άγγλων. Συγκεκριμένα την 2η μέρα του Ιουνίου, θα γινόταν η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ. Στην Αγγλία και σε όλες τις αποικίες γίνονταν προετοιμασίες για το μεγάλο γεγονός.
Στο «Ιακώβιο Γυμναστήριο» της Πάφου...
, αναρτήθηκε η αγγλική σημαία, γεγονός που εξοργίζει τους μαθητές.
Παραμονή της στέψης οι μαθητές της Πάφου και οι φοιτητές του Λιασιδίου Κολεγίου οργάνωσαν διαδήλωση με αίτημα να υποσταλεί η αγγλική σημαία και να εκκενωθεί το γήπεδο από τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς. Ο 15χρονος τότε Βαγορής αναρριχήθηκε στον ιστό, κατέβασε και «ξέσκισε» την αγγλική σημαία. Ήταν η υπογραφή της πρώτης επαναστατικής του πράξης.
Δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση ήρωα ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, ένας καταξιωμένος ποιητής. Ένας νέος γεμάτος αγάπη και σεβασμό για την πατρίδα του. Ένα παιδί που πάλεψε για την ελευθερία που είχε όνειρο την ελευθερία. Η ψυχική του δύναμη μεγάλη.
Στη δίκη του, ο Παλληκαρίδης δεν άφησε περιθώρια στους δικηγόρους του να τον υπερασπιστούν, αφού παρά τις αντιρρήσεις τους παραδέχθηκε την ενοχή του με τον εξής αξιοθαύμαστο τρόπο. «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα, το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο». Πόσο θάρρος μπορεί να έχει κάποιος ώστε να υπερασπιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή την πατρίδα του? Μεγάλο θα λέγαμε...
Τον λόγο πήρε η αδερφή του Γεωργία Παλληκαρίδη, φανερά συγκινημένη και είπε πως το βιβλίο είναι μία κατάθεση ψυχής, μία αναφορά πικρή για τις μίζερες εκείνες μέρες και μία ακόμα πικρότερη για την θυσία των παλικαριών τους. Καταγράφει μνήμες των παιδικών τους χρόνων. «Το σύμπαν ήταν συνεργός και πρόλαβα τον χρόνο, ήταν μία καίρια στιγμή και όχι τυχαία για να γράψω το βιβλίο μου», δήλωσε.
«Στίχοι εφηβείας - σαν λάβα ηφαιστείου - έβγαιναν εκρηκτικά από μέσα του..». Ένας έφηβος που δεν πρόλαβε καν να λογιστεί νέος...
Ένα παιδί χαρισματικό που έπρεπε να δώσει όλο τον πλούτο της καρδίας του μέχρι το κατώφλι της νιότης του, που του μελλόταν από την μοίρα να ζήσει...
ΓΕΩΡΓΊΑ...
Η παρουσίαση του βιβλίου έκλεισε με την ερμηνεία μελοποιημένων στίχων του Ευαγόρα Παλληκαρίδη...
Ίρις Ζη - newstrap.gr
1 σχόλιο:
Το Φεβρουάριο του 1957, το δικαστήριο των Άγγλων αποκιοκρατών στη Λευκωσία καταδίκασε σε θάνατο τον έφηβο αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Το παράπτωμα στο οποίο επέπεσε ο Παλληκαρίδης ήταν η συνειδητή άρνησή του να αναγνωρίσει τη δεσποτεία των Άγγλων στο νησί του, την οποία και πολέμησε με τη γραφίδα και το όπλο. ΄Οσον αφορά στη μεταφορά ενός γρασαρισμένου οπλοπολυβόλου Μπρεν γύρω από την οποία στοιχειοθετήθηκε το όλο κατηγορητήριο από τους αποικιοκράτες είναι ένα θέμα που δεν αντέχει στη βάσανο της κριτικής. Και είναι καταγέλαστο το γεγονός ότι αυτό στάθηκε αφορμή και αιτία για να σταλεί στο θάνατο ένας έφηβος, που δεν πρόλαβε καν να λογιστεί νέος. Και ο μεν νόμος "πήρε την πορεία του" και ο Παλληκαρίδης απαγχονίστηκε τα μεσάνυχτα της 13ης προς την 14η Μαρτίου του 1957 στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας.
Η παγκόσμια κατακραυγή για την καταδίκη του Παλληκαρίδη σε θάνατο δεν συγκίνησε την Αγγλοκρατία. Η βασίλισσα των Άγγλων αρνήθηκε να δώσει χάρη στον Ευαγόρα. Κι εκείνος ορθός και αταλάντευτος, ανυποχώρητος και απαρασάλευτος από τις αρχές του αγωνιστικού του πιστεύω στάθηκε περήφανος κάτω από το ικρίωμα. Κοίταξε κατάματα το θάνατο κι εκείνος χαμήλωσε το βλέμμα του. Και ο μεν ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ πέρασε στο πάνθεο των ηρώων, των αθανάτων του Έθνους των Ελλήνων και έγινε παγκόσμιο σύμβολο κάθε καταπιεζόμενου λαού. Έγινε το ίνδαλμα της ελληνικής νεολαίας και όχι μόνο. Και αν οι Άγγλοι αποικιοκράτες έχουν τη σφαλερή εντύπωση ότι με τη φυσική εξόντωση του ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ πέτυχαν και το θάνατό του πλανώνται πλάνην οικτράν.Ο ΈΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ ζει και θα ζει στο διηνεκές στην καρδιά κάθε Έλληνα, στην καρδιά κάθε ελεύθερόφρονα ανθρώπου όπου γηξς.
Πλείστα των επαναστατικών και λυρικών ποιημάτων του έχουν μελοποιηθεί. Δρόμοι, πλατείες, Σχολεία,Στρατόπεδα, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Αθλητικά Σωματεία, σε Ελλάδα και Κύπρο,αλλά και σε ελληνικές παροικίες του εξωτερικού φέρουν το όνομά του. Για την προσωπικότητά του έχουν γραφεί χιλιάδες σελίδες . Ο Παλληκαρίδης πέρασε στην αθανασία. Αποτελεί το σέμνωμα ενός ολόκληρου λαού. ΄Εμεινε για πάντα έφηβος.
Τα χρόνια πέρασαν. Και ως αδυσώπητος που είναι ο χρόνος άφησε τα χνάρια του και στο πρόσωπο της μεγάλης άνασσας, της Ελισάβετ, η οποία διάγει ήδη την όγδοη δεκαετία της ζωής του.Οσονούπω θα κληθεί και η ίδια να πληρώσει " το κοινόν για όλους τους ανθρώπους χρέος". Πώς θα παρουσιαστεί ενώπιον του Θεού και τι είδους απολογία θα δώσει,για το πώς και γιατί δεν έστερξε να δοθεί χάρη στον Παλληκαρίδη, αλλά συναίνεσε να κοπεί το νήμα της ζωής της πάνω στο άνθος της ηλικίας του, είναι δική της υπόθεση. Και ούτε γράφετε τούτο το σχόλιο γι' αυτό το λόγο. Αλλού αποσκοπεί και καταγράφω το πού.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφία των ημερών μας το φετεινό καλοκαίρι θα τελεστούν στις Σπέτσες οι γάμοι του Νικόλαου,γιου του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου, και σ΄αυτούς θα παραβρεθεί και η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ.
Το γεγονός ότι η Βασίλισσα των Άγγλων αρνήθηκε να χαρίσει τη ζωή σε ένα δεκαεννιάχρονα παιδί του Λαού μας,που αγωνιζόταν "παντί σθένει" για τη λευτεριά της πατρίδας του,και λαμβανομένου υπόψη ότι ο θάνατος αυτού του παιδιού στέρησε από τα Ελληνικά Γράμματα, αλλά και την παγκόσμια λογοτεχνία , μια πολλά υποσχόμενη ποιητική προσωπικότητα
θα πρέπει να οδηγήσει τον κ. Δήμαρχο των Σπετσών στην άμεση σύγκληση του Δημοτικού του Συμβουλίου και για τους ανωτέρω λόγους να κηρύξει τη βασίλισσα των Άγγλων ανεπιθύμητο πρόσωπο στο ιστορικό νησί των Σπετσών. Ειρήσθω εν παρόδω ότι στην ανωτέρω απόφαση θα πρέπει να δοθεί ευρεία δημοσιότητα για να καταδειχτεί για μια ακόμα φορά ότι "ο πολύπαθος λαός μας ακουμπά με δέος και σεβασμό στα κόκαλα και τα δάκρυα των εθνομαρτύρων μας και των ηρώων μας"
Δημήτριος Στεργιούλης
Επίτιμος Διευθυντής
2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου
"ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ"
Δημοσίευση σχολίου